Masáž je sústava hmatov, ktorými sa mechanicky dráždia periférne nervy, cievy a svaly. Cieľom je zvýšenie funkčnej zdatnosti, odstránenie únavy alebo liečenie. Slovo masáž pochádza z francúzskeho slova massage a to pravdepodobne z arabského masa "dotknúť sa, ohmatať alebo manipulovať" alebo z latinského massa "masa, cesto". Masáž predstavuje pôsobenie na telo a manipuláciu s telom pomocou tlakov - štrukturovaných, neštrukturovaných, stacionárnych alebo pohyblivých - tlak, impulz či vibrácie. Vykonáva sa ručne alebo pomocou mechanických pomôcok. Cieľové tkanivá môžu byť svaly, šľachy, väzy, koža, kĺby alebo iné spojivové tkanivá, ako aj lymfatické uzliny alebo orgány tráviaceho systému. Masáž môže byť aplikovaná rukami, prstami, lakťami, kolenami, predlaktím a chodidlami. Existuje viac ako sto rôznych známych masážnych techník.
             

 

     

 

 

Lymfatickou masážou ( lymfodrenážou ) sa uvoľnia lymfatické uzliny, spriechodnia sa cievy a aktivuje sa lymfatický systém, čím sa odpadové látky a toxíny posúvajú postupne až do hlavného lymfatického centra, kde sa lymfatický obeh spája s krvným. Krvou sa lymfa dostáva do pečene, kde nastáva recyklácia, živiny, stavebné látky a vitamíny sa vracajú späť do krvného obehu, odpad a toxické látky sa prostredníctvom obličiek dostanú z tela von.

Ultrazvuk aplikovaný na tkanivo sa prejavuje ako mikromasáž so súčasným prehrievaním. Na efekt mikromasáže a tepla nadväzuje výrazné prekrvenie, vrátane zvýšenej permeability, zlepšenia výživy tkanív, analgézie, spazmolytického účinku, ako aj vzdialených reflexných účinkov. Aplikácia je priama alebo podvodná.

Trakčná liečba je pasívna procedúra, ktorej podstatou je ťah v osi chrbtice. Pred rozhodnutím sa pre túto liečebnú techniku vykoná lekár tzv. trakčný test, kde opakovane prevedie ťah chrbtice požadovaným smerom. V prístrojovej variante si potom vieme nastaviť ľubovoľnú intenzitu ťahu prípadne čas ťahu. Môže sa vykonávať v oblasti krčnej alebo driekovej chrbtice. Veľmi dobrú odozvu má u pacientov s poškodením platničky a pri opotrebovaní malých kĺbov chrbtice tzv. spondylartropathii.